Avand in vedere cresterile de pret ale gazelor naturale si energiei electrice anuntate pentru 2013, problema incalzirii economice a locuintelor este foarte actuala. In continuare gasiti cateva idei de economisire pe care vi le recomandam “cu caldura”.

 Instalatia de incalzire

  • utilizarea unui termostat de ambiantatermostat la o instalatie de incalzire aduce economii cu combustibilul de circa 10%.  Valoarea temperaturii de confort in locuinta depinde de varsta, sexul, starea de sanatate, nivelul de oboseala al ocupantilor.  Orientativ,  iarna este in jur de 20-21°C in camerele de locuit, 22-24°C in bai, 18°C in holuri etc. Fiecare grad Celsius cu care se mareste temperatura setata in locuinta determina cresterea facturii de combustibil cu 7%.  Se pot utiliza si termostate programabile (cronotermostate) care permit setarea unei temperaturi mai mici in incapere in timpul zilei (cand proprietarii nu sunt acasa): se pot seta valori ale temperaturii de 17-18°C in timpul absentei de acasa pe durata a catorva ore si temperatura uzuala de confort in restul timpului. Nu se recomanda setarea unor temperaturi mai mici de 17-18°C in cazul absentei de scurta durata (10-12 ore), deoarece revenirea la temperatura de confort va determina un consum mare de combustibil. In cazul absentei pe durata a catorva zile, aceasta valoare se poate seta in jur de 14-15°C, iar pentru absenta de peste o saptamana se poate merge pe o setare de 10-12°C (asa-numita temperatura “de garda”). Un cronotermostat inteligent modulant  asigura economii suplimentare fata de un termostat clasic on/off . 
 
  • utilizarea robinetilor termostatati pentru radiatoare, impreuna cu un (crono)termostat asigura o functionare radiatoreconomica si confortabila a instalatiei de incalzire. (Crono)termostatul se instaleaza, in general, in camera cea mai rece si pe radiatorul din acea camera nu se monteaza robinet termostatat, ci robinet simplu care se mentine deschis pe maxim. In orice instalatie de radiatoare cu robineti termostatati se va lasa minim un radiator fara robinet termostatat pentru a permite realizarea circulatiei agentului termic si evitarea socurior hidraulice asupra pompei. In incaperile utilizate mai rar se poate mentine o temperatura mai scazuta cu ajutorul robinetilor termostatati.
 
  • impreuna cu cele de mai sus, montarea unei sonde exterioare de temperatura determina economii suplimentare (daca centrala/cazanul centralasi configuratia cladirii permit montarea acesteia). Prin intermediul acesteia, automatizarea centralei masoara temperatura exterioara si regleaza temperatura agentului termic dupa o curba de incalzire. In meniul centralei exista o familie de curbe de incalzire, iar la punerea in functiune specialistul de service selecteaza curba optima tinand cont de nivelul de izolare termica a cladirii, de zona climatica, tipul centralei (clasica sau in condensatie) etc.

 Sonda exterioara de temperatura se monteaza pe latura nordica a cladirii (pentru a nu fi expusa niciodata la soare), ferita de surse de caldura (ferestre, hote, guri de ventilatie, cosuri de fum etc.)

Efectuati operatiile periodice de intretinere a cazanului/centralei conform recomandarilor producatorului, pentru mentinerea randamentului la valori cat mai apropiate de momentul achizitiei: cazanele pe combustibil solid trebuie curatate, centralele pe gaz necesita verificari si reglaje la arzator efectuate de personal specializat etc.

Utilizati echipamentul respectand instructiunile din manualul acestuia pentru o exploatare economica si in siguranta.

  • aerisiti radiatoarele la inceputul fiecarui sezon de incalzire.
  • in functie de vechimea cazanului/centralei si de bugetul disponibil, analizati posibilitatea inlocuirii cu un echipament mai eficient, functionand cu acelasi combustibil sau cu altul. De exemplu, puteti inlocui o centrala conventionala pe gaz veche de 8 ani cu una noua, tot clasica sau in condensatie pentru o functionare mai eficienta. O centrala noua conventionala va consuma mai putin cu 10-15% decat cea veche, iar o centrala in condensatie va aduce economii de gaz de minim 30% fata de vechea centrala (de asemenea se vor elimina o buna perioada de timp si cheltuielile cu piese de schimb etc)

 Costuri comparative in cazul incalzirii cu diferiti combustibili:

  • GPL = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
  • Motorina = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
  • Peleti = aproximativ egala cu cea pe gaz  
  • Lemn = mai ieftina decat cea pe gaz (depinde de pretul si disponibilitatea locala a lemnului); are dezavantajul unui confort mai redus datorita necesitatii curatarii si alimentarii manuale periodice cu combustibil
 

Achizitionarea unui sistem solar panou_solarpentru producere apa calda menajera poate fi o investitie rentabila, mai ales daca se face prin Programul Casa Verde .

Un sistem solar corect dimensionat asigura economii anuale de circa 70% la producerea apei calde menajere.

 


Reducerea pierderilor de caldura

Izolati peretii exteriori ai imobilului cu termosistem din polistiren (ideal 10 cm)termoizolatie. Foarte importanta este izolarea termica a acoperisului si podului.

Montati ferestre cu geam termopan eficiente. Costurile de incalzire ale unei case bine izolate scad cu 20-30%.

Montati jaluzele, storuri sau rulouri , care ajuta vara la limitarea aporturilor de caldura exterioare si iarna micsoreaza pierderile de caldura prin ferestre; iarna trebuie mentinute inchise noaptea si deschise ziua pentru a permite patrunderea caldurii de la radiatia solara.

Aerisiţi camerele în mod corect în timpul sezonului rece, deschizând larg ferestrele de doua ori pe zi timp de aproximativ 5 minute.storuri

Nu utilizati ventilatorul de baie si hota de bucatarie mai mult decat e necesar: odata cu aerul viciat evacuat din incaperi, din exterior va patrunde aer rece.

Folositi capace la vase cand gatiti, astfel economisiti pana la 30% din combustibilul utilizat in acest scop (lemne in cazul sobei, gaz natural sau GPL la butelie in cazul aragazului etc).

Nu aşezaţi mobilă voluminoasă direct în faţa radiatoarelor, de exemplu o comoda, un divan sau un birou (distanţa minimă recomandată de 50 de cm). În caz contrar aerul încălzit va circula defectuos şi nu va putea încălzi camera corespunzator. De asemenea, nu acoperiti radiatoarele cu perdele sau draperii groase – pierderile sunt de 10-15%.

Faceti dus in loc de baie in cada, e mai economic; montati capete economice pe dus, care reduc considerabil consumul de apa calda, fara a afecta confortul.

Imbracati-va corespunzator anotimpului rece (nu in sort si tricou), astfel veti putea mentine temperatura in casa la valori mai scazute cu cateva grade Celsius, realizand economii importante (7% pentru fiecare grad!) si fara a resimti disconfort termic

In final, o recomandare importanta pentru siguranta tuturor: nu folositi aragazul sau surse improvizate cu flacara deschisa pentru incazirea locuintei; gazele arse rezultate sunt toxice si exista pericol de incendiu!

 Va dorim o iarna frumoasa!