cazane Sezonul rece se apropie. Indiferent daca sunteti posesorul unei centrale industriale de abur sau de apa calda, pregatirea acesteia pentru iarna nu trebuie tratata superficial. Pagubele produse de oprirea unei centrale termice pe timp de iarna (oprirea procesului de productie, intreruperea incalzirii spatiilor de lucru etc.) pot depasi de pana la zece ori costul implementarii unui program riguros de mentenanta.

Iata numai cateva exemple despre ceea ce poate insemna oprirea accidentala a unei centrale termice:

-          O intreprindere care produce materialul de baza pentru acumulatori uscati in sarje. Temperatura trebuie mentinuta constanta intr-un interval de 1oC. La un moment dat, cazanul se opreste ca urmare a unei disfunctii a flacarii. Oamenii au la dispozitie 20 de minute pentru a aduce aburul la parametrii corespunzatori, altfel sarja este rebutata. Valoarea acesteia: 250.000 EUR.

-          Sediul unui institut de proiectare are sistemul de incalzire cu doua cazane de apa calda pe motorina. Afara sunt  – 25 oC si unul din cazane se opreste ca urmare a defectarii pompei de combustibil. Temperatura in cladire continua sa scada si la ora 1:30 toti angajatii sunt trimisi acasa.

-          Un abator foloseste abur furnizat de un cazan atat pentru incalzire, cat si pentru procesul tehnologic. O ora de intrerupere in livrarea aburului determina o oprire de patru ore a procesului de productie. Pagubele sunt considerabile.

halaPuteau fi evitate aceste intreruperi ale activitatii? Desigur. Dar cazanele nu au fost intretinute corespunzator si consecintele nefaste nu au intarziat sa apara.

Principala urmare a unei intretineri defectuoase a cazanului o reprezinta cresterea severa a cheltuielilor, care poate fi mult mai semnificativa in sezonul rece. Aceste cheltuieli suplimentare se pot datora, asa cum s-a vazut, incetarii efective a procesului de productie, costului lucrarilor de reparatii, cat si cresterii consumului de combustibil al cazanului.

In general, exista doua modalitati de abordare a operatiilor de pregatire ale cazanului pentru iarna:

 

1. Producatorul sa puna la dispozitia beneficiarului toate instructiunile necesare operarii in bune conditiuni a cazanului. De asemenea, trebuie avute in vedere toate operatiile de intretinere necesare a fi executate zilnic, saptamanal, lunar, etc. Se presupune in acest caz ca beneficiarul are personal tehnic pregatit corespunzator.

2. Beneficiarul sa apeleze la serviciile unei firme specializate care sa ofere un program complet de operatiuni de service si intretinere in conformitate cu recomandarile producatorului. Acest program trebuie sa cuprinda inspectii periodice planificate, verificarea tratarii corespunzatoare a apei, furnizarea de piese de schimb originale, precum si realizarea unei revizii anuale complete impreuna cu o curatare a cazanului.

La curatarea anuala a cazanului trebuie tinut cont de recomandarile fabricantului. Totusi, exista cateva aspecte generale care trebuie avute in vedere.

cercetare  Verificarea pe partea de gaze de ardere

La oprirea cazanului trebuie indepartate toate depunerile de partea de “foc” a acestuia. O importanta mare o are si integritatea partii refractare, aceasta trebuind sa fie reparata daca este cazul.

Verificarea pe partea de apa

Pentru a reduce cat mai mult posibil perioada de nefunctionare, trebuie avut in vedere ca un reprezentant al firmei consultante pe probleme de tratarea apei sa fie prezent la inspectarea cazanului, pentru a se constata eficienta programului de tratare a apei (dedurizare, degazare, regim de purja) si modalitatile de imbunatatire a acestuia. Efectuarea oricaror operatii de curatare chimica a depunerilor de pe partea de apa trebuie facuta obligatoriu cu consultarea unei firme de specialitate.

ATENTIE: Un strat de piatra cu grosimea de 1,5 mm determina cresterea cu circa 15% a consumului de combustibil.

Inspectarea si reglarea arzatorului este vitala in cadrul pregatirii cazanului pentru iarna. Reglarea trebuie realizata numai cu ajutorul analizorului de gaze, de catre personal tehnic calificat. Un arzator dereglat conduce la cresteri semnificative ale consumului de combustibil si poate determina acoperirea cu un strat de funingine a partii de gaze de ardere a cazanului (in cazul unui amestec “sarac”), cu efect coroziv si de diminuare a transferului de caldura.

Nu trebuie neglijat nivelul crescut de emisii poluante ale unui arzator dereglat, care pot determina sanctiuni severe de natura financiara din partea autoritatilor de protectie a mediului.

Abordarea responsabila a problemei intretinerii echipamentelor termice prin implementarea unui program de mentenanta predictiva, contribuie decisiv la atingerea obiectivelor de performanta ale unei afaceri.